Bine Ati Venit, vizitator nou! [ Creaza un cont | Loginrss

Sfaturi Pentru Cumpărături Online

| Afaceri | August 29, 2012

Cumpărăturile online au devenit o necesitate în zilele noastre dar nu putem fi niciodată siguri de serviciile oferite sau de siguranţa datelor noastre personale. Multe dintre companiile online par să fie în regulă dar pentru siguranţa dumneavoastră este mai bine să aveţi în vedere câteva lucruri atunci când cumpăraţi ceva online.

Pictogramele de securitate – Acestea indică faptul că orice tranzacţie pe acel website este sigură deoarece se face printr-o conexiune securizată (SSL). Dacă site-ul nu este securizat nu se recomandă introducerea de date personale. Din acelaşi motiv nu se recomandă să faceţi cumpărături de la computere publice sau prin intermediul conexiunilor publice la internet.

Modalităţi de plată – Există mai multe feluri în care puteţi plăti pe internet. Cele mai cunoscute sunt PayPal şi Moneybookers dar se poate plăti şi direct cu cardul pe unele site-uri.

Verificaţi preţurile – Dacă unele produse par să aibă preţuri prea bune, va trebui să aveţi suspiciuni în privinţa asta. Este important să comparaţi diferite preţuri din diferite surse înainte să cumpăraţi un produs. Există site-uri care compara preţuri şi îl afişează pe cel mai bun pentru un anumit produs.

Taxele poştale şi livrarea – De asemenea, luaţi în considerare şi costul de ambalare împreună cu taxele poştale care pot fi diferite de la o firmă la alta. Dacă produsul pe care l-aţi comandat soseşte din altă ţară, interesaţi-vă în prealabil de taxele poştale care pot fi diferite de la o ţară la alta. Nu uitaţi că firmele de curierat practică preţuri diferite şi fiţi sigur că acestea sunt de încredere.  Nu acceptaţi coletul dacă acesta este vizibil deteriorat.

Politica firmei – Înainte de a comanda produsul citiţi cu atenţie politica firmei. Pot exista cazuri în care aceştia nu sunt de acord să vă returneze banii sau există anumite taxe ascunse pe care riscaţi să le plătiţi atunci când faceţi tranzacţia. Nu ezitaţi să contactaţi firma telefonic sau printr-un mail dacă aveţi nelămuriri.

Mulţi oameni sunt reticenţi în legătură cu cumpărăturile online, crezând că majoritatea companiilor care vând produse online sunt false şi nu doresc decât să înşele clienţii. Desigur, acest lucru nu este decât o idee preconcepută iar în general nu trece mult timp până când un website care îşi înşeală clienţii este descoperit. Probabil cea mai sigură modalitate de a testa siguranţa locului de unde faceţi cumpărături online este să citiţi comentariile şi recenziile lăsate de alţi clienţi pe diferite forumuri sau chiar pe site-ul în cauză.

1,354 Vizualizari, 1 Astazi

Unde Gasim Cele Mai Bune Preturi

| Imobiliare Vanzari | August 12, 2012

Preturile imobiliarelor au scazut cu 50% in numai trei ani de criza. Afla care sunt cele mai ieftine zone din Bucuresti si care sunt preturile practicate de ofertanti.

Cele mai ieftine zone de apartamente au ramas cele periferice, precum Militari, Berceni si Rahova.  Aici preturile pornesc de la 1000 de euro/mp. Valoarea incepe  sa creasca pe masura ce te apropii de centrul orasului. In zonele mai scumpe, precum Soseaua Nordului sau Primaverii, preturile variaza intre 1600-2500 de euro/mp.

Desi inca mai exista un stoc destul de mare de unitati locative nevandute, dezvoltatorii nu vor mai putea reduce preturile. Foarte putine sunt cazurile in care dezvoltarile imobiliare s-au facut cu surse financiare proprii, cele mai multe facandu-se cu surse financiare atrase de la banci. De aceea bancile sunt cele care nu permit scaderea pretului sub o anumita limita. Vanzarea apartamentelor sub acea limita insemnand imposibilitatea dezvoltatorului de a rambursa imprumutul.

Locatiile bune si ofertele de calitate au fost mai putin afectate de recesiune. In zone precum Aviatorilor, Primaverii si Nordului preturile se situeaza intr-o pozitie fruntasa cu valoarea de 1600-2000 euro/mp, in functie de locatie, finisaje si calitatea imobilului.

Clientii sunt mult mai nehotarati si precauti. Sunt clienti care au nevoie chiar si de un an de zile pentru a se hotara ce apartament sa cumpere. In prezent, se pune pret pe calitate, pe structura de rezistenta a blocului si pe interioare, daca sunt din rigips sau caramida.

In zona de sud a Bucuestiului preturile sunt foarte mici. Aici poti gasi un apartament de doua camere la 55.000 de euro cu o suprafata de 64 de mp. In cartiere precum Berceni, Militari se vand apartamente de doua camere, nu foarte spatioase, la 45.000 de euro.

Preturile la garsoniere localizate in zone bune sunt de 40.000-45.000 de euro. Tendinta generala de pe piata este aceea de adaptare a preturilor la programul Prima Casa. Modificarea proiectelor, din apartamente mai mari in apartamente mai mici, pentru a costrui o oferta adresata celor care se califica la Prima Casa.

1,306 Vizualizari, 2 Astazi

Programul Prima Casa si Influenta sa Asupra Pietei Imobiliarelor

| Imobiliare Vanzari | July 26, 2012

Programul Prima Casa a fost adoptat in urma cu trei ani si a influentat considerabil evolutia pretului pe piata imobiliarelor. In timp, oferta pe acest segment a crescut  substantial.

Cand a demarat acest program guvernamental, un apartament vechi cu doua camere intr-o zona periferica era cea mai buna varianta pentru cumparatori. La acel moment, 43% din oferta de apartamente vechi cu doua camere din Bucuresti  se situa in jurul valorii de 60.000 de euro.

Acum insa, 65% din totalul anunturilor imobiliare sunt compatibile cu Prima Casa ceea ce face ca acest segment sa fie mult mai reprezentativ. In limita a 60.000 poti achizitiona garsoniere sau apartamente de doua sau trei camere cu suprafete de pana in 60 de mp, in imobile construite inainte de 1970, din zone centrale precum, Universitate, Romana sau Cismigiu.

Scaderea preturilor la apartamentele cu 3 camere este notabila, si determinata de necesitatea incadrarii  in valoarea maxima acordata prin creditul Prima Casa. Daca in iunie 2009, doar 3% din ofertele de vanzare se incadrau in pragul de 60.000 de euro, astazi, numarul acestora a juns la 16%. Asa cum era de asteptat, in celelalte orase s-a inrregistrat o crestere si mai mare a ofertei pe segmentul apartamentelor de trei camere.

Tendinta generala este cea de extindere a ofertei de locuinte  compatibile cu programul Prima Casa. Pretul imobiliarelor a scazut considerabil in ultimii trei ani tocmai pentru a facilita accesul populatiei la acestea prin intermediul programului guvernamental. Acest lucru s-a materializat intr-o  pondere mai mare a locuintelor noi cu un pret maxim de 60.000 de euro pe segmentul de doua camere, aproximativ 21%, in timp ce pe segmentul de trei camere cresterea nu a fost asa pronuntata, reprezentand doar 16% din total.

In majoritatea oraselor din tara  oferta de apartamente noi pe segmentul vizat de Prima Casa este mult mai mare decat in Bucuresti. In 2012, ponderea locuintelor de Prima Casa a ajuns la: 73% in Brasov, 85% in Constanta, 79% in Iasi, 64% in Timisoara si 82% in Cluj-Napoca.

1,211 Vizualizari, 2 Astazi

Preturile Imobiliarelor in Celel Mai Importante Orase Din Tara

| Imobiliare Vanzari | July 18, 2012

Cu toate ca anul 2011 nu a oferit scaderi spectaculoase pe piata imobiliarelor din Romania, 2012, aduce preturi mai mici la  achizitionarea unui imobil. Localizarea geografica a orasului in care se afla, fiind un important factor in evolutia valorii apartamentelor.

In ultimele 12 luni, preturile apartamentelor la nivel national s-au diminuat cu circa 4,1%, ajungand sub valoarea de 991 euro pe metru patrat. Cele mai mici preturi la apartamente, ordonate crescator, se gasesc in urmatoarele orase ale tarii: Timisoara, Brasov, Ploiesti, Constanta, Cluj si Bucuresti.

In Timisoara, metrul patrat util la apartamentele vechi valoareaza 810 euro. Acest lucru inseamna o crestere de 2,3% fata de anul precedent. Tot o scumpire s-a observat si in segmentul apartamentelor noi, atingand pretul de 885 de euro pe metrul patrat util.

In Brasov, apartamentele vechi s-au ieftinit cu 1,3%, ajungand la valoarea de 855 euro pe metrul patrat util. Pretul imobilelor noi scazand cu 5,3% pana la valoarea de 896 de euro.

Ploiesti inregistreaza o scadere de 0,6% atat pentru apartamentele vechi, cat si pentru cele noi, atingand pretul de 871 de euro pe pe metrul patrat util.

Pretul mediu al apartamentelor vechi, dar si noi din Constanta a scazut cu 0,7%, ajungand la 921 de euro pe metru patrat.

In Cluj, s-au inregistrat cele mai mari scaderi imobiliare din ultimul an.  Preturile apartamentelor vechi au scazut cu 3,4%, pana la valoarea de 980 de euro pe metrul patrat util. Apartamentele noi, ieftinindu-se  cu 1,6% pana la 905 euro/mp.

In Capitala, preturile apartamentelor s-au situat la o valoare de 1.179 de euro pe metru patrat util, fiind cu 2,2% mai mult comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Pretul imobilelor vechi a inregistrat o scadere considerabila de 5%, in timp ce casele noi au inregistrat o crestere a valorii de pana la 1.377 de euro.

Indiferent de orasul la care ne raportam, se poate observa aceeasi tendinta pe piata imobiliarelor si anume de scadere a preturilor apartamentelor vechi si de stagnare sau apreciere a valorii apartamentelor noi.

1,268 Vizualizari, 2 Astazi

Preturile Apartamentelor Vechi Vor Scadea

| Imobiliare Vanzari | June 30, 2012

In acest an, preturile apartamentelor vechi vor scadea cu cateva procente, iar factorul principal al acestui declin il reprezinta incheierea programului Prima Casa.

2012 aduce o corectie de cateva procente a preturilor la apartamentele vechi.  Variatiile vor fi „de o cifra”. O data cu incheierea programului Prima Casa, numarul de tranzactii de pe piata imobiliara va scadea, acest lucru antrenand si o diminuare a preturilor. O alta modificare de pe piata care a determinat evolutia descrescatoare lina a preturilor este : noile reglementari ale bancii centrale care ingreuneaza considerabil accesul la creditele imobiliare in valuta.

Piata imobiliara romaneasca este una valutizata, adica preturile sunt exprimate in euro, iar dobanzile la creditele in euro sunt inca mai mici comparativ cu cele la creditele in lei, ceea ce influenta optarea populatiei pentru creditele in euro. Motiv pentru care conditiile mult mai stricte pentru accesarea creditelor in euro au adus scaderea cererii solvabile in 2012 fata de 2011.

Regulamentul BNR prevede ca romanii care obtin venituri in moneda nationala si doresct sa obtina un credit imobiliar in euro trebuie sa aiba un avans de cel putin  25% din valoarea imobilului. Cazul Prima Casa facand exceptie, aici avansul minim cu care trebuie sa contribui este de 5%.

Ceea ce trebuie stiut este ca Romania inca se mai afla in recesiune si ca revenirea pietei imobiliare  va avea loc abia la cativa ani dupa iesirea din criza. Mai exact, dupa ce economia nationala incepe sa isi revina va exista o intarziere de 6-12 luni pana cand se vor observa schimbari pozitive si pe piata imobiliara.

Alt factor care influenteaza reducerea de pret continua a apartamentelor vechi este numarul mare de proiecte rezidentiale finalizate care isi cauta cumparatori in conditiile  unor preturi extrem de competitive, comparabile cu cele ale locuintelor vechi.

In perioada urmatoare  modificarile  restrictive de pe piata imobiliarelor antreneaza o scaderea semnificativa a preturilor aparatamentelor vechi. Aceasta evolutie descendenta se va mentine pe toata perioada recesiunii si inca 6-12 luni dupa incheierea acesteia.

1,337 Vizualizari, 2 Astazi

Nivelul Chiriilor in Bucuresti

| Imobiliare Inchirieri | June 16, 2012

Anul acesta a adus cel mai scazut nivel al chiriilor din Bucuresti. Instalarea tot mai pronuntata a recesiunii economice, cat si inasprirea conditiilor de acordare a creditelor imobiliare au determinat scaderea achizitiilor imobiliare si reorientarea populatiei catre inchirierea de case si apartamente. Daca  doriti sa inchiriati un apartament in Bucuresti, acum este momentul potrivit.

Inceputul lui 2012 a inregistrat o dinamica crescuta pe piata inchirierilor, majoritatea segmentelor prezentand oscilatii intre -5% si +2%, fata de anul trecut. Apartamentele de doua camere  atingand minimul istoric de 315 euro/luna, chiria la garsoniere a stagnat, iar segmentul apartamentelor mai spatioase de trei si patru camere a prezentat cresteri.

Piata garsonierelor este sinfura care se stabilizeaza. S-au inregistrat doar usoare variatii, chiaria medie fiind in jurul valorii de 230 de euro/luna.

Datorita unui numar mare de oferte recent aparute pe piata, chiriile  la apartamentele de doua camere au ajuns la o medie de 315 euro/luna ceea ce inseamna o scadere de 5%.

Proprietarii apartamentelor de 3 camere solicita 466 euro, cu 10 euro mai mult fata de anul precedent. La apartamentele de 4 camere, nivelul mediu al chiriei strigate  fiind de 724 euro/luna, cu 2% mai mult decat anul trecut.

Segmentul inchirierilor imobiliare este unul extrem de energic, inregistrandu-se fluctuatii in ambele sensuri. S-a observat o crestere de 2% la chiriile apartamentelor de 3 si 4 camere.

Numarul de apartamente scoase la inchiriat este intr-o continua crestere. Primele in clasament fiind apartamentele cu doua camere, urmate de garsoniere si de apartamentele de 3 camere. Acestea din urma fiind cu 38% mai multe decat in 2011.

Preturile variaza si in functie de zona in care este amplasat imobilul. Zonele marginase  precum, Berceni, Militari, Drumul Taberei  prezinta oferte de inchiriere cu preturi mici. Aici poti gasi un apartament cu doua camere la 200-280 euro/luna.

Preturile cresc pe masura ce ne apropiem de centrul orasului. Chiria pentru un apartament cu doua camere din zona Unirii depasind 450 de euro. Preturi mari mai intalnim si in zona de nord a orasului, in cartierele Primaverii, Aviatorilor sau Unirii.

1,291 Vizualizari, 1 Astazi

Politisti La Autovit

| Masini | June 6, 2012

Autovit, cel mai mare targ auto din Bucuresti a fost luat ieri la verificat de catre politistii de investigare a fraudelor din 8 tari, care au controlat daca se comercializeaza masini furate sau produse contrafacute. Politistii au descoperit doua masini suspecte, iar proprietarii lor au fost retinuti pentru a fi dusi la audieri.

La razia din targul auto din Capitala au participat 12 politisti din Germania, Italia, Austria, Franta. Spania, Finlanda si Suedia. Au mai fost organizate actiuni similare in targuri din judetele Iasi si Timis unde s-au gasit patru masini furate din Italia, Franta si Spania.

Aceasta actiune a avut ca scop identificarea masinilor furate din alte tari si aduse in Romania pentru a fi vandute, dar si interceptarea marfurilor contrafacute, sanctionarea contrabandei, a evaziunii fiscale si a comertului stradal ilegal.

Reprezentantii targului auto sustin ca nu isi pot asuma raspunderea pentru faptele ilegale savarsite de cei care isi prezinta marfa la targ, din moment ce ei nu au obligatia legala de a controla provenienta miilor de autoturisme expuse pentru vanzare. Societatea Autovit doar inchiriaza spatii spre expunerea la vanzare a autoturismelor.

Centrul Autovit cu o suprafata de 60.000 de mp. gazduieste in fiecare weekend aproximativ 25.000 de vizitatori, iar in cadrul sau sunt expuse spre vanzare aproximativ 2.000 de masini apartinand unor persoane private. Tot aici, se gasesc si service-uri auto, cat si comercianti care ofera de la imbracaminte la componente auto.

Suprafata mare pe care se intinde, numarul impresionant de comercianti care participa la acest targ, gama variata de produse si servicii oferite, cat si lipsa raspunderii legale a targului auto fata de natura si provenienta bunurilor vandute in cadrul acestuia, reprezinta principalii factori care il transforma intr-un spatiu ideal pentru desfasurarea activitatilor ilegale. In ultimul timp au fost efectuate tot mai multe verificari cu scopul de a opri aceste infractiuni, iar mai recent s-a putut observa si implicarea politiei internationale pentru a solutiona problema masinilor furate din alte tari europene si aduse in Romania pentru a fi vandute.

1,374 Vizualizari, 2 Astazi

Avantajele Şi Dezavantajele Cumpărăturilor Online

| Afaceri | June 5, 2012

Piaţa de profil a cumpărăturilor online în România este în creştere deoarece din ce în ce mai mulţi români preferă să îşi achiziţioneze bunurile online decât în mod tradiţional. Cele mai căutate magazine online par să fie cele care comercializează haine sau servicii de turism dar nici celelate nişe nu trebuiesc neglijate din moment ce cumpărăturile online au avut o creştere de peste 100% în ultimul an.

Consumatorii care preferă să facă cumpărături online sunt în general oameni cu venituri peste medie care au un timp liber limitat. Magazinele online îi scutesc pe aceştia de statul la coadă, în trafic sau pur şi simplu de timpul necesar căutării unui anumit produs în magazine. Însă cel mai mare beneficiu este în general costul redus al produselor. Cei mai mulţi dintre retailerii online practică preţuri mult mai reduse decât cele găsite în magazinele tradiţionale iar motivele sunt foarte simple: preţul chiriei este mult mai mic iar numărul angajaţilor este redus.

Conform ultimelor sondaje, dezavantajele multor magazine online sunt uneori de ordin tehnic, acestea neavând un design plăcut, făcând navigarea greoaie. Mulţi clienţi se plâng de asemenea de numărul limitat sau lipsa informaţiilor despre anumite produse în magazinele online româneşti. Pe de altă parte, ca şi avantaj al cumpărăturilor online este faptul că magazinele cu produse de proastă calitate sau frauduloase sunt uşor de descoperit. Clienţii au ocazia să compare preţuri, să ceară informaţii pe forumuri sau pur şi simplu să citească recenzii lăsate de alţi clienţi înainte de a-şi achiziţiona marfa.

Modalitatea de primire a produsului poate fi de asemenea un dezavantaj datorită timpului de livrare îndelungat pe care unele magazine online îl practică, în special cele de haine sau produse importate. Mulţi dintre consumatori sunt încă reticenţi în a cumpăra produse cu valoare crescută pe internet iar cazurile de fraudă sau de deschidere a coletelor de către firmele de curierat nu ajută prea mult în această direcţie.

Faptul că pe internet există o arie mai largă de produse iar clienţii le pot găsi mai repede este probabil unul dintre principalele motive pentru care oamenii aleg să-şi facă cumpărăturile online. Din păcate, cumpărăturile internaţionale ocupa un procent mic în totalul cumpărăturilor făcute de utilizatorii de internet din România pe website-uri precum Amazon sau eBay.

Sigur, utilizatorul obişnuit mai are mult de recuperat în privinţa achiziţiilor online internaţionale, însă numărul clienţilor online se apropie în fiecare zi de cel al altor ţări europene.

1,304 Vizualizari, 2 Astazi

Comments Off on Piata Vanzarilor de Autoturisme Noi din Romania

Piata Vanzarilor de Autoturisme Noi din Romania

| Auto | March 5, 2012

La capitolul vânzări de autoturisme noi, inregistrate pe piata din România, datele statistice arata o prabusire spectaculoasa. Raportate la valorile anului 2009, vânzările din 2010 au scăzut cu 57,9 %. Aceasta scadere dramatica catalogheaza tara noastra drept tara cu cea mai ampla evolutie negativa a vanzarilor auto dintre toate tarile Uniunii Europene.

Ca să înţelegem exact cât de mare este scăderea suferita de piaţa locală auto vom compara datele pentru perioada ianuarie-aprilie 2007 cu perioada similară a anului curent. Daca in 2007 vânzările maşinilor noi în România reprezentau 82.701 unităţi, in 2010, pe piaţa locală s-au vândut numai 17.694 autoturisme noi. Diferenta dintre cele doua cifre constituie pierderile din vanzari suferite de importatorii auto romani, pierderi care la nivelul intregii piete ating valori considerabile.

In incercarea de a genera achizitionarea de masini, dealerii au introdus numeroase oferte si reduceri pe baza Programului Rabla, acceptand pana la 3 vouchere pentru cumpararea unui autoturism. Acest program a luat amploare inca de  la inceputul anului trecut iar autorităţile au fost nevoite să suplimenteze în repetate rânduri numărul cupoanelor.

Initial dealerii au fost incercati de o nesperată stare  de optimism crezand ca atat vanzarile cat si profiturile inregistrate se vor redresa, insa, în realitate estimarile iniţiale privind rezultatele care se doreau a fi obtinute nu s-au confirmat.

Rezultatul concret si favorabil al Programului Rabla este cel ecologic datorat scoaterii din uz a 110.000 de autoturime vechi de peste 10 ani. Astfel cu voucherele rezultate au fost achizitionate  4.355 de maşini, din care 2.773 sunt de producţie autohtonă. La acestea, se adaugă încă 10.000 care au în curs formalităţile de achiziţionare prin intermediul acestui program.

In ciuda incercarilor considerabile depuse de catre autoritati, dar si de catre dealeri cu scopul de a stimula vanzarile de masini noi, acestea sunt intr-o continua scadere. Anul precedent  constituind un real esec financiar pentru marii producători prezenţi pe piaţa din Romania. Renault, Volkswagen, Opel, Ford sau Skoda au trecut de la castiguri record, evidentiate de bilanţurile anuale din 2006-2008, la pierderi neasteptat de mari. Astfel, daca la finele lui 2008 producatorii auto se intreceau pentru alcatuirea unui stoc cat mai mare pentru anul urmator, criza i-a determinat sa treaca la gasirea de soluţii urgente care sa stimuleze consumul si epuizarea stocurile supradimensionate.

Datele statistice arata ca in 2007, pe piata din România, Renault detinea pozitia de leader la capitolul importatori, vanzand 29.388 unităţi. Însa, in prima jumatate a anului 2010, a reusit sa vanda doar 2.046 autoturisme, aflandu-se în scădere cu 48,93% faţă de perioada similară din 2009. Volkswagen comercializa în 2007 mai mult de 23.000 de maşini pe piata noastra locala, dar in primele cinci luni din acest an a vandut doar 2.533 unităţi. Ford avea în 2007 circa 5,5% din piaţa locală cu 17.338 autoturisme vândute, insa in prima jumatate din 2010 a vandut doar 2.009 unităţi.

Comparand vanzarile de autoturisme din anul 2010 cu cele din 2009 obtinem o scadere substantiala de 41,4 %. Firmele auto de lux sunt singurele care reusesc sa inregistreze profit in ultimii ani pe piata din Romania, Ferrari epuizand cotele alocate de catre producator, iar Porsche marindu-si perioada pentru listele de asteptare. Anul trecut Ferrari a vândut in Romania cu 180% mai mult decat in 2009 iar Porsche s-a mentinut  la valorile anului precedent.

1,923 Vizualizari, 2 Astazi

Comments Off on Situatia inchirierilor de pe piata imobiliara din Romania

Situatia inchirierilor de pe piata imobiliara din Romania

| Imobiliare Inchirieri | October 5, 2011

Randamentul anual obtinut din chiria unui apartament in Bucuresti este de 6% in euro, ceea ce este cu putin peste randamentul unui depozit bancar. De aceea achizitia unui apartament cu scopul de a fi inchiriat nu reprezinta o afacere tocmai profitabila. Acest lucru se datoreaza si declinului continuu in care se afla  piata imobiliara de 3 ani si care a determinat scaderea considerabila si mentinuta a chiriilor.

Fără a se lua in calcul costurile necesare pentru întreţinerea în timp a apartamentului, eventualele costuri cu dobânzile în cazul cumpararii apartamentului prin credit sau impozitul pe veniturile din închiriere(de 12% sau 16%), se pot obtine randamente ce variaza între 4,8% şi 6,0%, calculate ca raport dintre valoarea chiriilor anuale şi pretul de cumparare în cartiere precum Militari, Rahova, Unirii sau Pantelimon.

Datele statistice arată că în primul trimestru al anului numărul inchirierilor tranzactionate pe piata imobiliara din Romania a crescut cu aproape 10%, dar inca nu se apropie de valorile maxime. Situatia reala este insa una neclara deoarece la nivelul Capitalei pentru mai puţin de jumătate dintre apartamentele închiriate se înregistrează contract la Administraţiile Financiare. Asa dar, circa 80.000 de contracte de închiriere a imobilelor (apartamente, terenuri, spaţii comerciale, cat si alte tipuri de clădiri) sunt înregistrate oficial în Bucureşti, în condiţiile în care se estimeaza că doar numarul locuintelor inchiriate este de aproximativ 130.000 de unitati.

Dintre zonele Capitalei, Pantelimon-Delfinului prezinta cel mai ridicat randament din inchirierea apartamentelor, de aproximativ 6%, datorita pretului de achizitie mic si pretului de inchiriere mediu, Unirii-Cantemir, circa 5,7% , unde atat nivelul pretului de achizitie cat si cel de inchiriere sunt ridicate, Colentina-Kaufland se situeaza la acelasi nivel de 5.7% deoarece costul de achizitie este unul scazut si cel de inchiriere mare, iar cel mai mic randament il are zona Rahova-Sebastian, 4,8%, atat pret de achizitie cat si de inchiriere mic.

Numarul de tranzactii ramane scazut deoarece investitorii sunt constienti de randamentul mic ce poate fi obtinut din închirierea unui apartament, iar achizitia unuia pentru a fi dat inchirierii nu ar constitui  o investitie profitabila.  Cei care cumpără sunt doar cei care au cu adevărat nevoie de un apartament si care cauta sa obtina temporar o sursa de venit din acele chirii.

Discrepanta dintre salariile medii din România şi preţul apartamentelor explica numărul redus de tranzacţii imobiliare. Ar fi nevoie de 2,4 salarii medii pentru cunpararea unui metru pătrat de apartament, comparativ cu 0,9 – 1 salariu în Cehia sau Ungaria. De aceea majoritatea romanilor prefer sa plateasca lunar chiria locuintei, aflandu-se in imposibilitatea de a plati rata creditului pentru casa  in urmatorii 20-40 de ani. Instabilitatea economica, inflatia cat si nesiguranta locului de munca ii determina pe acestia sa ezite sa isi assume un efort financiar atat de mare si pe un termen atat de lung.

In ultimul timp s-a observant conturarea unei piete noi in care proprietarii de locuinte rezidentiale nou construite caută sa le ofere spre inchiriere la un preţ pe metru pătrat comparabil cu cel al unui apartament vechi. Pentru apartamentele mobilate din Bucureşti nivelul chiriilor ating nivelul de 6 şi 9 euro pe metru pătrat. Motivul pentru care aceste locuinte sunt date spre inchiriere este fie pentru că a fost cumparata cu scop investiţional, fie din necesitate.

1,399 Vizualizari, 1 Astazi

Pagina 1 din 212